Modernizacija i rekonstrukcija trafostanica na Crnogorskom primorju ulazi u završnu fazu
Apr 28, 2021

Modernizacija i rekonstrukcija trafostanica na Crnogorskom primorju ulazi u završnu fazu

Radovi u primorskoj regiji, koji su nastavljeni i u 2021. godini, bilježe stabilan napredak u posljednjoj fazi modernizacije i rekonstrukcije pet priobalnih trafostanica.

Obezbijeđivanje adekvatne infrastrukture u ovom dijelu zemlje jedan je od strateških prioriteta Crne Gore, s obzirom na njen doprinos uspješnom razvoju turizma i ekonomije i njihov pozitivan uticaj na životni standard građana.

Postojeći prenosni sistem na primorju, iako značajno razvijen, zahtjevao je modernizaciju kako bi dodatno povećao stabilnost sistema, posebno tokom turističke sezone - kada je i od najveće važnosti, s obzirom na veći broj potrošača. Dodatno, savremena oprema, imajući veću energetsku efikasnost, produžava svoj vijek trajanja i smanjuje troškove održavanja.

Završetak radova, predviđen za početak ljeta, poboljšaće energetsku sigurnost za privredu i rezidencijalne potrošače u ovom području, i olakšati pripremu ovogodišnje sezone, obezbjeđujući kvalitetno i sigurno snabdijevanje bez prekida.

Projekat “Transbalkanski elektroenergetski koridor (I) - Dionica u Crnoj Gori - II dio'' realizuje se uz podršku Evropske unije. Kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), Evropska unija obezbijedila je 25 miliona eura za radove i opremu, dok sredstva iz granta isplaćuje Njemačka razvojna banka (KfW).