Novosti

Dodatna energetska stabilnost za preko 25 hiljada potrošača dijela grada preko Morače
mar 15, 2021

Dodatna energetska stabilnost za preko 25 hiljada potrošača dijela grada preko Morače

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), obezbijedio je dodatnu energetsku stabilnost za preko 25 hiljada potrošača dijela Glavnog grada, što će doprinijeti njegovom daljem razvoju u kojem se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata. 

To je kazao direktor Sektora za razvoj i investicije u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, Mijat Mirković, navodeći da ukupna vrijednost radova iznosi dva miliona i 100 hiljada eura.

Pojasnio je da su trafostanice "Podgorica 1" i "Podgorica 4", povezane 110 kV vodom, što u najkraćem znači da je CGES, obezbjeđenjem dvostranog napajanja trafostanice u Tološima osigurao pouzdanost u napajanju velikog dijela konzuma Glavnog grada.

„Pored toga, završetak ovog projekta doprinosi daljem razvoju dijela grada preko Morače, u kojem se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata. Razvoj grada zahtijeva i savremenu elektroenergetsku infrastrukturu, tako da je CGES, prateći  potrebe za električnom energijom, koje se iz dana u dan uvećavaju, pristupio realizaciji ovog veoma kompleksnog projekta, ne samo u tehničkom smislu, već i po vrlo specifičnim uslovima izazvanim koronavirusom u kojima su se izvodile brojne aktivnosti“, pojasnio je Mirković. Novoizgrađeni vod je, kako je pojasnio, mješovitog tipa, od trafostanice „Podgorica 1“ do mjesta Vranići izveden je kao nadzemni vod, dok je od Vranića do trafostanice „Podgorica4“ položen podzemni kabal kroz naseljeno područje.

„Polaganje 110 kV podzemnog kabla izvodi se drugi put u Podgorici, a investicijom ovog tipa, doprinosi se  modernizaciji prenosne mreže, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg napajanja djelova Podgorice koji se ubrzano šire“, kazao je Mirković.

Dodao je da CGES primjenjujući takva tehničko-tehnološka rješenja, koja se prije svega odnose na izbjegavanje vizuelnog uticaja dalekovoda koji zauzima prostor, pozitivno utiče na kvalitet života građana Podgorice, vodeći, prije svega,  računa o zaštiti životne sredine.

„Realizacija ovog projekta je dokaz da CGES čini velike napore na unapređenju i razvoju svoje mreže, od čega koristi imaju ne samo građani, već i potencijalni investitori“, istakao je Mirković.

 

Više fotografija možete pronaći na link-u