Novosti

OBNOVLJIVI  IZVORI ENERGIJE – SADAŠNJOST I BUDUĆNOST
okt 28, 2022

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE – SADAŠNJOST I BUDUĆNOST

 

U okviru „Šestih dana elektro inženjera Inženjerske komore Crne Gore“ održan je panel na temu „Obnovljivi izvori energije – sadašnjost i budućnost“, na kojem je učestvovao Ivan Asanović, izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema. On je upoznao prisutne sa uticajem proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora velike snage na prenosni sistem. Instalisana snaga termoelektrana u regionu je oko 40 GW. Da bi se one zamijenile sa proizvodnjom iz obnovljivih izvora, snaga novih proizvodnih objekata bi trebalo da bude pet do šest puta veća, što znači da bi i prenosna mreža trebalo da se prilagodi ovim kapacitetima.

Posljednjih deset godina, Crnogorski elektroprenosni sistem je praktično duplirao svoje kapacitetete. Jedan od najznačajnijih projekata je povezivanje sa elektroprenosnim sistemom Italije.

Ne manje značajni projekti su modernizacija upravljanja i zaštite u postrojenjima i projekat uvođenja SKADA sistema, koji omogućava savremeno i efikasno upravljanje.

Kao bi se omogućilo priključenje proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora veće snage, planovi idu u dva pravca i to jačanje elektroprenosne infrastrukture i razvoj upravljanja sistemom, s obzirom da je CGES odgovoran za stabilnost sistema na nivou države, zaključio je Asanović.

 

CGES - Animacija

YouTube thumbnail