Novosti

PRIHOD OD ALOKACIJA NA SVIM GRANICAMA 56 ODSTO VEĆI OD PLANIRANOG
apr 14, 2020

PRIHOD OD ALOKACIJA NA SVIM GRANICAMA 56 ODSTO VEĆI OD PLANIRANOG

Usljed pandemije korona virusa postoji veliko interesovanje  u dijelu  dodjele prekograničnih kapaciteta, koja se odvija nesmetano kako na kablu, tako i na ostalim granicama Crne Gore. U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da je prihod od alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom u skladu sa planiranim, dok su na ostalim ganicama premašili naše projekcije. Prihod od alokacija na svim granicama za prvi kvartal je za 56 odsto veći od projektovanog.

Od dana kada je podmorski kabl zvanično pušten u komercijalni rad, sa Italijom su preko istog razmijenjene sljedeće količine energije: ukupno je uvezeno 388.594,8 MWh (megavat sati), od čega od 16. marta 48.125,5 MWh, dok je izvezeno 275.014 MWh, od čega se 80.825,2 MWh odnosi na period od 16. marta, kada su stupile na snagu vanredne mjere  Vlade Crne Gore. CGES je, na svim do sada održanim aukcijama, i na svim granicama, uključujući i podmorski kabal, ostvario prihod od preko sedam miliona eura.

Pandemija virusa korona neminovno je izazvala niz promjena u svakodnevnom poslovnom životu. S toga je bilo neophodno prilagođavanje novim okolnostima zbog kojih je bilo potrebno uložiti dodatni trud i napor u cilju zaštite zdravlja naših zaposlenih. I u ovoj situaciji pokazali smo odgovornost, profesionalizam, ali i sposobnost da se adaptiramo novonastaloj situaciji. Shodno tome, u CGES-u je formiran tim za preventivno djelovanje, koji se stara o sprovođenju svih mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tima i Vlade Crne Gore, a za slučaj eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije pripremljeni su i krizni štabovi koji bi trebalo da djeluju na dvije odvojene lokacije, kako bi proaktivno reagovali u cilju sprječavanja importacije i širenja virusa s jedne, i održavanja elektroprenosnog sistema stabilnim i pouzdanim, sa druge strane.

Takođe, za sva radna mjesta u CGES-u pripremljen je plan angažovanja koji zavisi od nivoa procijenjene opasnosti od širenja virusa. U skladu sa tim planom se i odvija organizacija posla u našoj kompaniji.

Na kraju, ističemo da je sigurnost, odnosno pouzdanost u napajanju električnom energijom primarni zadatak CGES-a u svim uslovima, pa tako i u uslovima opasnosti od širenja korona virusa. U skladu sa tim, i u aktuelnim okolnostima pouzdanost prenosa električne energije se održava na najvišem mogućem nivou, uz poštovanje svih preporuka nadležnih institucija.