Novosti

DEVETI SINDIKALNI SUSRETI ELEKTROPRENOSNIH KOMPANIJA JUGOISTOČNE EVROPE
jun 11, 2019

DEVETI SINDIKALNI SUSRETI ELEKTROPRENOSNIH KOMPANIJA JUGOISTOČNE EVROPE

 

Deveti Susreti sindikata elektroprenosnih kompanija jugoistočne Evrope,čiji je domaćin bila Sindikalna organizacija CGES-a, održani su od 27. do 30. maja 2019. godine u Hotelu „Korali“ u Sutomoru.

Susrete je otvorila PR menadzerka CGES-a, Nada Pavićević, koja je poželjela gostima ugodan boravak.

- Dobrodošli na obalu Jadrana, mediteransku Crnu Goru, divno Sutomore  čiji žitelji čuvaju svoje ime i prezime, burnu prošlost i vedru sadašnjost nekoliko vjekova. Za one koji prvi put dolaze u Crnu Goru i ovaj kraj da kažem da je grad Sutomore nastao 1882. kada su izgrađene prve kuće na samoj obali, dok cijela regija koja se zove Spič traje mnogo duže. Ovdje su pomiješani vjetrovi koji dolaze sa otvorenog mora, ali i oni koji nose miris vina i grožđa sa brojnih vinograda, i sigurna sam dopiru i do vaših zemalja. Jer,  sve što je moguće poželjeti smješteno je na jednom malom prostoru, punom čuda prirode i ljepote. Crna Gora je, po svemu sudeći, nezaobilazna destinacija, čija su vrata uvijek svima otvorena, naglasila je Pavićević.

Pavićević je tom prilikom izrazila uvjerenje da je ovaj skup početak nastavka  dugotrajnog prijateljstva i saradnje. Ne spajaju nas samo profesije u našim elektroprenosnim kompanijama, uspjesi na poslu, nego i sindikalna borba, a uz to i razmjena iskustava u stvaranju još efikasnije socijalne politike, sprovođenju ekonomskih i socijalnih reformi, pojasnila je ona. Nadam se da ćemo na ovim susretima postići zajedničke stavove koji će pospješiti naš sindikalni rad i obavezati nas da slijedimo ono što se dogovorimo. Problemi su nam slični, a svaki susret je koristan, bez obzira na veličinu zemlje iz koje dolazimo, jer u globalu svi imamo iste brige i radosti,  

Ovako masovni Susreti pokazuju da saradnja sindikata elektroprenosnih kompanija, praktično, ne zna za granice. To se potvrdilo i na prethodnim, a nadam se da će se potvrditi i na ovim,devetim susretima. Sindikalno povezivanje i međusobna solidarnost, ali i kratak predah od svakodnevnih poslova koji su i složeni i zahtjevni,  i u nekim segmentima i teški, jesu ciljevi ovih susreta.

Na kraju valja se podsjetiti na stavove Brisela i Evropske unije koji insistiraju na dobrim odnosima i zbližavanju regiona u svim oblastima. Na tome treba da radimo i mi, sindikalci, kako bi povratili neke resurse koje su naše države u međuvremenu propustile.

Na kraju, Pavićević je poželjela prisutnima puno uspjeha u takmičenjima i zvanično otvorila 9.Susrete sindikata elektroprenosnih kompanija jugoistočne Evrope.

Susrete je u ime Sindikalne organizacije CGES-a zatvorila Tatjana Dragović, i tom prilikom predala zastavu domaćinu 10. Susreta, Vencislavu Andrevu, predstavniku  sindikata elektroprenosne kompanije iz Bugarske. Dragović je čestitala najuspješnijima, sa nadom da će svi učesnici ponijeti lijepe utiske iz Sutomora.