Novosti

CGES  i  KfW  potpisali  ugovor o kreditu vrijednom 20 miliona eura
nov 01, 2018

CGES i KfW potpisali ugovor o kreditu vrijednom 20 miliona eura

 

Ugovor o finansijskom aranžmanu potpisali su Dragan Kujović, izvršni direktor CGES-a i Jörg Meilicke, direktor za Crnu Goru  i region.

Potpisivanje ovog ugovora predstavlja prvi korak na putu izgradnje elektroenergetske infrastrukture u sistemu prenosa električne energije na poluostrvu Luštica. Navedeni projekat obuhvata izgradnju nove trafostanice 110/35 kV u Radovićima, proširenje trafostanice 110/35 kV u Tivtu, postavljanje podzemnih 110 kV kablova  koji povezuju trafostanicu Radovići sa postojećim nadzemnim 110 kV vodom “Tivat-Budva”, Takođe, podrazumijeva i realizaciju novog nadzemnog 110 kV voda “Lastva-Kotor”, kao i rekonstrukciju nadzemnog 110 kV voda “Tivat-Lastva”.

Realizacijom ove veoma značajne investicije, obezbijedićemo znatno veći  nivo sigurnosti i pouzdanosti u napajanju  električnom energijom svih potrošača na području ovog dijela Crnogorskog primorja, kao i kapacitete za priključenje novih turističkih kompleksa, čija je izgradnja u planu. Povezaćemo i energetske objekte u primorskom dijelu naše države.

Sam projekat će usloviti razvoj turizma na području Luštice, čime se može konstatovati da se očekuje velika socio-ekonomska dobit, kako države, tako i tog dijela primorja.