Novosti

CGES OBILJEŽIO DEVET GODINA USPJEŠNOG RADA

Crnogorski elektroprenosni sistem je 2. jula, prigodnom svečanošću u Hotelu “Podgorica”, obilježio devet godina samostalnog rada, pune posvećenosti razvojnim ciljevima, maksimalne angažovanosti zaposlenih, vidljivih rezultata značajnih investicija i završenih projekata.

123

Pozdravljajući prisutne goste, Vesna Bracanović, predsjednica Odbora direktora, je naglasila da je CGES i u 2017. godini nastavio sa pozitivnim trendom u poslovanju, naglašavajući da je investirano skoro 22 miliona eura, što je na nivou petogodišnjeg prosjeka. Ostvarena neto dobit od 4,7 miliona eura je veća od planirane i udvostručena u odnosu na dobit iz 2016. godine, dok je u prvom kvartalu ove godine ostvarena dobit od 1,4 miliona  eura.  

„Željela bih da istaknem da smo u prethodnoj godini intenzivno radili na realizaciji projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije, čiji je značaj prepoznat od strane EU i Energetske  zajednice. I pored kompleksnosti projekta, sasvim je izvjesno da će se do kraja 2018. godine stvoriti uslovi za povezivanje podmorskog kabla na prenosni sistem Crne Gore, čime će naša prenosna mreža biti pouzdanija, uz još jednu interkonekciju i to sa najvećim operatorom prenosnog sistema u Evropi – italijanskom Ternom. ”, navela je Bracanović.

4

Da bi obezbijedili pouzdan prenosni sistem, sposoban da zadovolji zahtjeve za prenosom električne energije na ekonomski opravdan način, CGES konstatno radi na jačanju kapaciteta kako bi se spremno dočekali izazovi koje nameće budućnost, naglasila je Bracanović i dodala, da se efekti investicionih ulaganja mogu vidjeti i kroz permanentno smanjenje ukupne neisporučene električne energije iz prenosne mreže prema potrošačima u Crnoj Gori. Raspoloživost alociranih prekograničnih kapaciteta na nivou od 100 odsto, demonstrira pouzdanost i pozitivan je signal trgovcima električne energije.

Prošla godina, po riječima predsjednice Odbora, je godina u kojoj je crnogorski elektroenergetski miks postao bogatiji za novi primarni energent u upotrebi. Naime, prošle godine je prva vjetroelektrana u Crnoj Gori započela proizvodnju električne energije, čime je CGES pokazao sposobnost praćenja dinamičnog razvoja proizvodnih kapaciteta obnovljivih izvora energije i time doprinio opštim ciljevima razvoja crnogorskog elektroenergetskog sektora i daljem ekonomskom razvoju.

5

Pored realizacije investicija, CGES je aktivnim učešćem u nacionalnim i regionalnim radnim tijelima doprinio stvaranju uslova za konkurentnije tržište električne energije. U prošloj godini smo pokrenuli postupak sertifikacije CGES-a za operatora prenosnog sistema električne energije, koji je u aprilu ove godine, uz pozitivno mišljenje Energetske zajednice, uspješno okončan donošenjem odluke RAE, čime smo, između ostalog, potvrdili da nam je mjesto uz razvijene evropske operatore prenosne mreže, istakla je Bracanović.

Ona se osvrnula i na društveno - odgovorno poslovanje naše kompanije, pri čemu je izdvojila finansijsku podršku zdravstvu, odnosno Opštoj bolnici u Pljevljima, Paraolimpijskom savezu Crne Gore, lokalnim zajednicama i dr.

6

Ona se na kraju zahvalila svojim kolegama i zaposlenima na trudu i posvećenosti, sa željom da se, uz dodatni napor za postizanje ciljeva,  nastavi sa radom na unapređenju poslovanja.

CGES je ovom prilikom proglasio najbolje radnike svih organizacionih cjelina, jer su zaposleni ključni za uspjeh svake kompanije, te razvoj njihovih znanja i vještina nužni su za zajednički napredak.

Izvršni direktor Dragan Kujović  uručio je tom prilikom plakete  Sonji Banjević, ispred Ekonomskog sektora, Slobodanki Šehovac iz Sektora za finansijsko planiranje, kontrolu i odnose sa investitorima, Krstu Raduloviću, najboljem radniku NDC-a, Marku Peričiću iz Elektroprenosa, Darku Vukašinoviću, iz Sektora za regulatorne, pravne, kadrovske i poslove međunarodne saradnje i Aleksandru Stijepoviću, iz Kabineta izvršnog direktora.

Takođe, Izvršni direktor je na kraju uručio plaketu Bošku Popoviću, šefu trafostanice “Ulcinj”, koja je, po ocjeni nadležnih, proglašena najboljom trafostanicom.