Novosti

VESNA BRACANOVIĆ PREDSJEDNICA ODBORA DIREKTORA CRNOGORSKOG ELEKTROPRENOSNOG SISTEMA UČESTVOVALA NA BIZNIS FORUMU U OKVIRU SAMITA ZEMALJA  ZAPADNOG BALKANA ODRŽANOM U TRSTU
jul 17, 2017

VESNA BRACANOVIĆ PREDSJEDNICA ODBORA DIREKTORA CRNOGORSKOG ELEKTROPRENOSNOG SISTEMA UČESTVOVALA NA BIZNIS FORUMU U OKVIRU SAMITA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA ODRŽANOM U TRSTU

 

U okviru Samita Zemalja Zapadnog Balkana koji je održan 12 jula u Trstu, održan je Biznis forum na kojem je učestovala predsjednica Odbora direktora CGESa Vesna Bracanović. Učesnici Biznis foruma pozdravili su tom prilikom inicijativu Berlinskog procesa, kao i značaj aktivnog učešća zemalja Zapadnog Balkana i mogućnost ostvarivanja pozitivnih rezultata u procesu povezivanja kompanija iz regiona sa onim iz EU.

U sklopu održavanja Samita , otvoren je Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana koji predstavlja dalju implementaciju “Berlinskog procesa” za jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Ceremoniji svečanog otvaranja Sekretarijata, čiji su domaćini bili Velimir Mijušković, predsjednik Privredne komore Crne Gore i njegove kolege iz Regiona prisustvovali su potpredsjednici Vlada zemalja Regiona i ministri ekonomija, predstavnici Evropske komisije, predsjednica Odbora direktora CGES-a, te brojni italijanski partneri, zvaničnici i privrednici.

Nakon otvaranja Sekretarijata, održana je panel diskusija "U pravcu regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu - prekretnica na putu ka pridruživanju EU", u kojoj je učestvovala Vesna Bracanović predsjednica Odbora direktora CGES-a.


vt1

Predstavnici kompanija iz regiona dali su konkretne preporuke i predloge rješenja kako da se kreira regionalni ekonomski prostor po mjeri privrede i postane instrument za ubrzanje razvoja, konkurentnosti i zapošljavanja.

Vesna Bracanović, predsjednica Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema predstavila je značaj realizacije projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije izgradnjom podmorskog kabla sa Italijom sa pratećim infrastrukturama za  cjelokupni region. Riječ je o projektu sa zvanično utvrđenim posebnim značajem za Evropsku Uniju, a posebanu bitnost daje mu uloga inicijalne kapisle koja je pred sobom otvorila novi infrastrukturni put – Transbalkanski koridor, zvanično prepoznat kao projekat od važnosti za Energetsku zajednicu, odnosno zemlje Zapadnog Balkana. 

Predsjednica Odbora direktora CGES-a je u okviru svog izlaganja istakla da se politika izgradnje mostova sa susjedima, u konkretnom slučaju energetskih kroz povezivanje sa Italijom, zatim i Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, pokazuje jedinom ispravnom, jer ekonomskog razvoja, kao ni efikasnog zadovoljenja rastućih domaćih potreba, nema bez integracije u jedinstveno evropsko tržište i bez saradnje sa susjedima.

Kad govorimo o regionalnoj saradnji, Vesna Bracanović je istakla da, je CGES svjestan značaja i neophodnosti regionalne saradnje.

“CGES je kompanija koja saradjuje sa operatorima prenosa susjednih zemalja kroz Kancelariju za koordinisane aukcije u jugoistočnoj evropi, regionalni Centar za koordinaciju sigurnosti – SCC d.o.o ostvarujući i druge vidove saradnje.  Ono što je od posebnog značaja  u kontekstu agende povezivanja sa susjedima i šire sa zemljama EU,  je da će CGES realizacijom interkonekcije sa Italijom, a zatim i Srbijom i BiH  dati svoj doprinos integraciji u evropsko tržište, kao i razvoju regionalnog tržišta električne energije. Na taj način mi u potpunosti podržavamo ključni prioritet naše države, a to je okončanje procesa učlanjenja u EU, učestvujući i podržavajući regionalne inicijative” istakla je Bracanović.

vt