Novosti

CGES I CZIP ORGANIZOVALI PRVU NOĆ SOVA U CRNOJ GORI

sova1

Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom  organizovali su prvu  „Noć sova“u Podgorici, sa ciljem popisivanja ptića male Ušare,(Asio otus). Više od 50 učesnika, uključujući i zaposlene naše kompanije, prebrojalo je 48 ptića ove sove, koja se u Glavnom gradu gnijezdi jedino na Ćemovskom polju. Ovaj podatak pokazuje izuzetno bogatstvo Ćemovskog polja i jednu od najgušćih populacija male ušare u okruženju.


Pored popisa mladih sova, učesnici su imali priliku i da nauče nešto više o pticama Ćemovskog polja, posljednje stepe u Crnoj Gori. Tako su imali priliku da vide i čuju neke od najzanimljivijih ptica u Crnoj Gori.

sove 

Ovom akcijom Centar za zaštitu i proučavanje ptica nastavlja uspješnu saradnju sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom, treću godinu zaredom. Prethodne dvije godine, u saradnji sa CZIP-om, postavili smo brojne specijalne kućice za gniježđenje grabljivica na visokonaponskim stubovima u cilju podrške populaciji sivog sokola. Ove godine odlučili smo se na naučno-istraživački rad, koji je pristupačan građanima i djeci, kako bi popularizovali istraživanja harizmatičnih vrsta, koje su istovremeno odlični pokazatelji očuvanosti prirode, a čije praćenje trenda populacije je od izuzetne važnosti za prepoznavanje i zaštitu važnih staništa, kakvo je Ćemovsko polje (IBA – važno međunarodno stanište za ptice, i IPA – važno međunarodno stanište za biljke).

sova2

 

Ćemovsko polje, je posljednja stepa u Crnoj Gori, u čijim rijetkim šumama zimuje i gnijezdi mala ušara (Asio otus). Noć sova organizovana je u cilju prikupljanja što više podataka o ovoj zaštićenoj vrsti, s obzirom da je karakteristična za otvorenija staništa da trend njene populacije (pad ili rast), može pokazati stepen očuvanosti životne sredine glavnog grada.

 

Noć sova, inspirisana je prvim cenzusom velike ušare (Bubo bubo), koji je organizovan krajem februara na padinama Rumije, Sutorine i u kanjonu rijeke Cijevne, zahvaljujući podršci projektnog tima za uspostavljanje Natura 2000 mreže zaštićenih područja u Crnoj Gori i Delegaciji Evropske unije.

soljes