Novosti

Potpisan Memorandum o razumijevanju između CGES-a i Nezavisnog operatora sistema BiH - Sarajevo
avg 15, 2023

Potpisan Memorandum o razumijevanju između CGES-a i Nezavisnog operatora sistema BiH - Sarajevo

 

U skladu sa evropskom regulativom koja ohrabruje povećanje prekograničnih kapaciteta, te zakonskim obavezama koje uključuju upravljanje sistemom u okviru ENTSO-e mreže, operatori prenosnih sistema Crne Gore i Bosne i Hercegovine(CGES, NOS-Sarajevo), potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju, koji ima za cilj realizaciju aktivnosti na projektima rekonstrukcije postojeće interkonekcije DV 220 kV HE “Perućica” – Trebinje”, kao i izgradnje nove 400 kV interkonekcije.

 

Potpise na Memorandum stavili su generalni direktori kompanija: Ivan Asanović, i Nemanja Pandurević, a potpisivanju su prisustvovali i Aleksandar Mijušković, predsjednik Odbora direktora CGES-a, Ana Marić i Muhamed Mujakić, članovi uprave NOS-a BiH.

Aleksandar Mujušković, predsjednik Odbora direktora CGES-a, istakao je da je veoma zadovoljan što je ovaj značajni dokument potpisan jer, kako je naveo, Memorandum predstavlja jačanje veza između energetskih kompanija, saradnju na novim projektima, zajednički rad na povećanju energetske stabilnosti, a samim tim i stvaranju povoljnijeg privrednog i inesticionog ambijenta u državama potpisnica.

Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a, ocijenio je da je danas urađen veoma važan posao sa partnerima iz BiH.Prema njegovim riječima, izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih dalekovoda važna je i na regionalnom, a ne samo bilateralnom planu, posebno u eri “zelene tranzicije”.Očekujući uspješnu realizaciju započetih poslova, Asanović je precizirao da vrijednost ovih projekata premašuje nekoliko desetina miliona eura.

“Izgradnja i rekonstrukcija dalekovoda uvijek su skupe investicije.Crnogorski elektroprenosni sistem već je napravio iskorak ove godine i dobio je od Evropske komisije značajna sredstava za izradu studije izvodljivosti upravo za ove projekte, a očekuju se i dodatni grantovi do 20 odsto u odnosu na ukupnu investiciju”, pojasnio je Asanović.

 

Prema riječima Nemanje Pandurevića, generalnog direktora Nezavisnog operatora sistema BiH – Sarajevo, značaj ovih projekata ogleda se u povećanju prenosnih kapaciteta koji su danas veoma bitni jer obezbjeđuju povećanje mogućnosti integrisanja obnovljivih izvora električne energije.On je ukazao na činjenicu da je u regionu u porastu trend izgradnje solarnih elektrana i vjetroparkova.

“Interkonekcija će,takođe, povećati bezbjednost snabdijevanja električnom energijom I otklanjanje zagušenja na mreži.Bitno je naglasiti I regionalni značaj realizacije ovakvih kapitalnih projekata”, naglasio je Pandurević.

Izgradnja nove 400 kV interkonekcije “Brezna – Sarajevo” omogućiće povećanje prekograničnih kapaciteta između dvije države, veću integraciju obnovljivih izvora električne energije i dalji razvoj tržišta. Drugi projekat, odnosi se na rekonstrukciju postojeće 220 kV interkonekcije “Perućica – Trebinje”, koji se posmatra  kao dio šire slike  povećanja propusne moći kompletne 220 kV mreže od Bosne i Hercegovine (Trebinje), do Albanije (Vau Dejes).

 

 

CGES - Animacija

YouTube thumbnail