Novosti

CGES DANAS STAVLJA POD NAPON DIONICU 400 kV DALEKOVODA ČEVO-BREZNA-BUKOVICA
dec 08, 2021

CGES DANAS STAVLJA POD NAPON DIONICU 400 kV DALEKOVODA ČEVO-BREZNA-BUKOVICA

 U okviru projekta podmorske interkonekcije Crne Gore sa Italijom, koji našu zemlju pozicionira kao značajno energetsko čvorište na Balkanu, Crnogorski elektroprenosni sistem nastavlja funkcionalna visokonaponska ispitivanja. S tim u vezi, CGES će 08.12.2021. godine staviti pod napon 400 kV dalekovod “Lastva-Čevo-Pljevlja” - dionicu “Čevo-Brezna-Bukovica”, dužine 72 kilometra.

Podsjećamo, radi se o projektu od interesa za Evropsku uniju i Energetsku zajednicu, što dovoljno govori o važnosti investicije koja prevazilazi crnogorske granice. Ovim povezivanjem, elektroenergetski sistem Crne Gore biće stabilniji, a napajanje potrošača električnom energijom sigurnije i kvalitetnije. Povećanjem prenosnih kapaciteta i obezbjeđenjem sigurnog i kvalitetnog napajanja električnom energijom, stvaraju se preduslovi za brži ekonomski razvoj.

Ističemo, da se realizacijom projekta uspostvalja direktna veza Crne Gore sa tržištem električne energije u EU, što je dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala regiona, odnosno stvaranje preduslova za ulaganja u proizvodne i prenosne  kapacitete u Crnoj Gori i okruženju.

Naponski test će se realizovati na osnovu Rješenja Uprave za inspekcijske poslove na dalekovodu dužine oko 72 kilometra. Planirano je da naponski test traje od 10:00 – 11:00 časova.

CGES - Animacija

YouTube thumbnail