Novosti

KRUPNIM KORACIMA KA KVALITETNIM I DUGOROČNIM REŠENJIMA U ENERGETICI
sep 29, 2021

KRUPNIM KORACIMA KA KVALITETNIM I DUGOROČNIM REŠENJIMA U ENERGETICI

 

„Treba nam struka i treba nam što više stručnih ljudi da nam pomogne u izradi strategijskih dokumenata i zakona, kako bi pomogli privredi i iznašli prava rešenja za izazove koji su pred nama. U tom smislu očekujem da nam i vi pomognete da iznađemo kvalitetna i dugoročna rešenja u energetici koja će biti u skladu sa novim trendovima i energetskom tranzicijom koja se oslanja na zelenu energiju i obnovljive izvore“, istakao je Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore, otvarajući sedmo Savjetovanje Crnogorskog komiteta međunarodnog vijeća za velike električne mreže, koje se od 28. do 30. septembra održava u bečićkom hotelu „Mediteran“. Ministar Bojanić je podsjetio da Ministarstvo kapitalnih investicija, kao nosilac izrade energetske i klimatske strategije, čini sve da u proces izrade strateških dokumenata što više uključi struku, što je, kako je kazao, jedan od razloga potpisivanja i Memoranduma o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore.

Uspješan rad učesnicima VII Savjetovanja poželjeli su i predsjednik CG KO CIGRE Predrag Mijajlović, predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Milutin Đukanović i predstavnik regionalnog komiteta CIGRE za Jugoistošnu Evropu, predsjednik Komiteta CIGRE Srbije, Nebojša Petrović.

„Ova je godina velikih jubileja. Sto godina pariške  CIGRE i 70 godina CIGRE u Crnoj Gori. Naša je želja bila da sve ove gomile elektronskih poruka, nerazumljivih video sadržaja, zamijenimo ljudskom, živom, toplom riječju. Nadam se da ćemo i u tome uspjeti, rekao je Mijajlović i dodao da će se na sedmom Savjetovanju čuti dobra rešenja, ideje, kritički osvrti, a budućnost energetike u Crnoj Gori, može se upravo sagledati kroz prizmu svih ovih tema.Treba napomenuti da Crnogorski komitet CIGRE, osim što baštini inženjersku struku i njene visoke standarde, tradicionalno vaspitava naše mlade da poštuju šarenolikost svog kulturnog i istorijskog podneblja. Bez lažne skromnosti, bili smo nosilac privrednog razvoja društva, ali da li smo bili prepoznati  kod najšire društvene zajednice , kao i kod države u pojedinim momentima,  mišljenja sam da nijesmo. Ipak, to nas nije pokolebalo i imali smo cilj pred sobom i krupno smo gazili ka njemu", naglasio je Mijajlović.

„U Elektroprivredi Crne Gore aktuelnu energetsku tranziciju doživljavamo kao veliku šansu za pokretanje privrednih aktivnosti i dinamičniji ekonomski rast u državi. Bez obzira na to što sve to brzo ide i što se dešavaju i neke nepredviđene okolnosti, da bi bili uspješni moramo da radimo i gradimo nove objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. To je jedina sigurna i dobitna kombinacija“, poručio je sinoć, na svečanom otvaranju, učesnicima VII Savjetovanja Crnogorskog komiteta CIGRE predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Đukanović je podsjetio da u prethodnih četrdeset godina u Crnoj Gori nije izgrađen nijedan izvor eletrične energije, ali da su pred EPCG veliki projekti od kojih su neki već pokrenuti.

„ Bez obzira na to što sve to brzo ide i što se dešavaju i neke nepredviđene okolnosti, da bi bili uspješni moramo da radimo i gradimo nove objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. To je jedina sigurna i dobitna kombinacija“, istakao je Milutin Đukanović.

Sedmo Savjetovanje je bila prilika da se dodijele i zaslužne nagrade.Tako je nagrada za životno djelo, u godini kada Međunarodni komitet CIGRE sa sjedištem u Parizu obilježava vijek, a CIGRE u Crnoj Gori 70 godina postojanja, odlukom Upravnog odbora CG KO CIGRE, pripala istaknutom stručnjaku, profesorici Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u penziji Jadranki Radović, kojoj je prestižno priznanje za doprinos razvoju crnogorske i energetike uopšte uručio predsjednik Crnogorskog komiteta CIGRE Predrag Mijajlović.

Zahvalnice su uručene predstavnicima kompanija, ovogodišnjih pokrovitelja, sponzora i prijatelja Savjetovanja, dok je plaketa u znak zahvalnosti za dugogodišnji neprekidni rad na organizaciji i afirmaciji Crnogorskog komiteta CIGRE dodijeljena: Momiru Grboviću, Milici Deretić i Snežani Stanković; plaketa za dugogodišnji stalni i izuzetno kvalitetan stručni rad CG KO CIGRE  pripala je Vlajku Jaukoviću i Borislavu Brnjadi; plaketa u znak zahvalnosti za dugogodišnju saradnju i doprinos razvoju CG KO CIGRE Snežani Ivanović i Blagoti Novoselu, kao i Slavki Marković, Ranku Vukotiću i Dragutinu Martinoviću.

Za VII Savjetovanje  CG KO CIGRE, na kojem prisustvuje 250 eminentnih stručnjaka, prihvaćeno je 48 naučnih radova iz Crne Gore i regiona koji će biti predstavljeni u okviru 14 studijskih komiteta. Predviđene su i debate o budućnosti crnogorske energetike, a i ove godine otvorena je izložba energetske opreme, proizvoda, instrumenata, usluga i softvera renomiranih domaćih i stranih proizvođača.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Savjetovanja su kompanije General Elektric Grin Solutions –Beograd,  Elnos Grupa - Banja Luka i prvi put Terna Crna Gora.

 

 

 

 

CGES - Animacija

YouTube thumbnail